2014.08.28.
10:26

Írta: Oktass filmmel!

Ötödik állomás: Szekszárd

A szekszárdi állomáson Szántó Fanni és Málnási Csizmadia Anna filmjét, a Call shop című filmet vetítettük. Elkísért minket Joseline, a film egyik szereplője. A Dominikai Köztársaságból érkezett, néhány éve él Magyarországon. Férjével Santo Domingoban ismerkedett meg, történetének érdekessége, hogy magyar férje éppen Santo Domingo-ban él közös gyermekükkel, a dominikai hölgy pedig Magyarországon. Helyet cseréltek.

A szekszárdi állomáson ismét találkoztunk pedagógusokkal, filmeztünk, meséltünk a gyűjteményről és találkoztak Jolseline-nel, a korántsem hétköznapi ifjú hölggyel.

call_shop_1.jpg

Munkatársunk élménybeszámolója:

Könnyen megtaláltuk az épületet és a tanárnő elénk szalad, kedvesség és derű áradt a lényéből. A vetítésre nagyon készült, sokakat személyesen is hívott, győzködött. Szabadkozott, hogy nem tudja, hányan lesznek, mert nem könnyű a kollégákat rávenni valami újra, elcsábítani egy külön vetítésre.

Pár bevezető szó után kezdődött a vetítés. Közben a megjelent pedagógusok Joseline-t nézegették, méregették, oda-odapislantottak ahol ült, mert valóban nagyon feltűnő jelenség. Hazájában modellként is dolgozott és ez minden mozdulatában látszott. Joseline, amikor a filmben is őt lehetett látni, mosolygott, hümmögött és mindenféle megjegyzéseket súgott nekem (jaj akkor még más volt a hajam, stb.). Rajta is érezni lehetett, ahogy a pedagógusokon is, a megilletődöttséget.

Valószínűleg ezért indult nehezen a beszélgetés. A film látszólag felkavarta a pedagógusokat, de csak egyszerű kérdéseket tettek fel, olyanokat, hogy milyen itt élni, miért jött ide Joseline Magyarországra. A filmmel kapcsolatban eleinte semmit. Joseline mesélt és ő maga szőtte bele a beszélgetésbe a filmbeli történéseket, azokat a jeleneteket, amiket láttunk és mondatokat, amiket hallottunk. Ennek köszönhetően a filmélmény valódi személyes élménnyé vált. Leginkább az foglalkoztatta a pedagógusokat, hogyan tudnák ők maguk is alkalmazni a gyűjtemény filmjeit az óráikon.

 

garaygimn.jpg

Gyöngyi, szervező pedagógus így írt az eseményről:

„A tapasztalataimról:

A szervezés során meglepő volt megtapasztalni, hogy nagyon sokan nem is válaszoltak a meghívásra, így a bemutatóra is kevesen jöttek el. Ezzel szemben a személyes beszélgetés során megismerkedve a filmgyűjteménnyel szinte mindenki úgy nyilatkozott, hogy hasznos, nagy segítség lehet akár nyelvi, akár osztályfőnöki órára.  A filmbemutató sokat adott, nagy élmény volt megismerni a film egyik hősnőjét is, az alapítvány munkatársait is. A filmekről vegyes a véleményem, némelyiket lassúnak, vontatottnak, némelyiket kimondottan érdekesnek, izgalmasnak találom: valószínűleg a diákok is könnyebben azonosulnak a sikerültebb filmek szereplőivel, jobban átérzik az ő problémáikat.”

call_shop_4.jpg

 

Köszönjük a részvételt!

Szólj hozzá!

2014.08.26.
15:23

Írta: Oktass filmmel!

Orosháza, Táncsics: a lehetőségek gimnáziuma

Ámulat. Meg-megdobban a filmes szakemberek szíve, ha hozzáértő, nagy szaktudással rendelkező fiatalokkal találkozik. Orosházán, a Táncsics Mihály Gimnáziumban mindenkinek doboghat a szíve: saját stúdió, saját felszerelés és egy hihetetlen csapat.

László. Ő a felelős ezért.

László a gimnáziumban tanít, amellett, hogy mindenkinek tudást rak a fejébe, megálmodott egy kreatív kuckót, amit addig kergetett, míg meg nem valósult. A diákok filmezni tanulnak: felvételeket készíteni, vágni, fényelni, stb. - a saját stúdiójukban.

Lászlót annyira kedvelik, hogy még saját pénzt is nyomtattak neki.

20140428_164743.jpg

A jó élményeinken túl, magáról a filmturnéról beszéljenek László szavai:

„Ez a filmgyűjtemény és főleg ez a projekt, több szempont miatt is nagyon fontos és nagyon jó dolog.

Először is nekem meggyőződésem, hogy a film az egyik legjobb eszköz bármilyen téma feldolgozásához, akár motiválni, akár vitaindításra, akár válaszok keresésére és még folytathatnám. Így ez a filmgyűjtemény hiánypótló, mert eddig nem ismertem olyan lehetőséget, hogy egy adott témában összegyűjtött, válogatott filmeket egyszerűen és ingyen meg lehessen nézni. A filmekhez tartozó módszertani segítség pedig mindenki számára használhatóvá teszi, nem csak médiatanároknak vagy filmmel foglalkozóknak.

Hétfő óta tucatnyi kollégám keresett meg, hogy sajnálják, amiért nem tudtak eljönni, de az időpont nem volt alkalmas, de mind elmondták, hogy amit megtudtak eddig a projektről, az nagyon jónak tartják és feltétlen szeretnének többet tudni a projektről. Megígértem nekik, hogy mindent el fogok mondani nekik, ami szükséges.

Született egy cikk a helyi médiában a program után is: http://oroscafe.hu/2014/04/30/a-sved-akinek-perzsa-orra-van-es-az-algeriai-aki-magyarnak-erzi-magat/cikk/vargadia

Ha elolvasod a cikk utáni kommentet, szerintem egyértelmű, hogy miért van szükség az ilyen filmekre illetve a filmek megnézése után beszélni a bevándorlók problémáiról. Azért is fontos ez az egész projekt, hogy ezekkel a valós gondokkal a diákjaink találkozzanak és legyen róla véleményük, de úgy, hogy megismerjék a teljes problémát, lássák a másik oldalt is! Ha az iskolában okosan irányított körülmények között megbeszélhetjük a migráció jelenségét, az érintettek érzéseit, gondolatatit, akkor a felnövekvő nemzedék talán kevesebb ilyen jellegű problémával találkozik, vagy a problémákra jó válaszokat, megoldásokat találnak. Ez a filmgyűjtemény és a teljes projekt (tehát az ismeretátadás, a módszertani segítség, stb.) így nagyon fontos feladatot lát el. Én a magam nevében köszönöm az alapítvány munkáját, sok sikert kívánok a folytatáshoz, s ha tudok, szívesen segítek is a magam módján." (Üdv: Laci)

A helyi médiában megjelent írás:

http://oroscafe.hu/2014/04/24/idegenek-a-kertemben-es-filmen-a-tancsicsban/cikk/melich

 

Minden elismerésünk Lászlóé és további sok sikert kívánunk a munkájukhoz!

 

 

 

Szólj hozzá!

2014.08.26.
15:05

Írta: Oktass filmmel!

Újra úton: Szolnok

ikszolnok_fb.jpg

Szolnokon jártunk, ahol nem is akármilyen élményeink voltak. A pedagógus, akit felkértünk, hogy szervezze meg a turné szolnoki állomását nagyot álmodott. Ugyanis két vetítést szervezett, egyet az iskolába, egyet pedig a szolnoki (legendás) TISZApART moziba.

Beszélgettünk, filmeztünk, migrációról diskuráltunk - a diákok és a pedagógusok pedig hozzászóltak. Irén, szervező pedagógusunk (és helyi kapcsolatunk) lelkesedése pillanatok alatt ránk ragadt. Később sokat beszélgettünk arról, hogy egy dokumentumfilmet nem könnyű feldolgozni, de mennyire hasznos és érdekes élmény lehet (és kell is, hogy legyen!) a középiskolás korosztálynak. Megmutattuk a pedagógusoknak a módszertani segédletet a filmekhez és mind egyetértettünk abban, hogy noha nem könnyű felkészülni egy ilyen órára, de többszörösen megéri a befektetett energiát. Megnéztük az oktatófilmet és mind megtalálták a maguk tárgyához a kapcsolódási pontokat.

A látogatásunk után Irén így írt nekünk:

"Nagyon szeretem a filmturnét. Szeretem azt a spirituális csöndet, ami egy-egy film nézése közben körül öleli a vetítőt. A némaságot. Amikor a gondolatok cikáznak és dolgozik az elme. Szeretem, mert közel hoznak minket a közös gondolatok." (Irén)

 A helyi sajtóban megjelent írás a Filmturné kapcsán:

http://vasarnapihirek.hu/friss/idegenek_a_tanteremben

 

Mindenkinek annyi lelkesedést és energiát kívánunk, mint amit mi tapasztaltunk Szolnokon!

Szólj hozzá!

Címkék: háló lelkesedés szolnok oktat filmgyűjtemény

2014.06.30.
17:40

Írta: Oktass filmmel!

Második állomás: Miskolc

A turné célja, hogy bejárjuk Magyarország vidéki városait, egészen pontosan 15 várost, hogy népszerűsítsük az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjteményt. Elvisszük a filmeket, vetítünk és a vetítések alkalmával beszélgetünk a pedagógusokkal, tapasztalatot cserélünk, meghallgatjuk ötleteiket és megmutatjuk, miért érdemes filmmel oktatni. A turné állomásaira minden alkalommal elkísér minket egy migráns fiatal, aki megosztja a pedagógusokkal magyarországi élményeit, kulturális felfedezéseit, történetét, saját élményeit a migrációval kapcsolatban. Ez nem történt máshogy a második alkalommal sem...

A turné második állomása: Miskolc.

A Miskolci Magister Gimnáziumban már izgatottan vártak minket. Második állomás révén természetes, hogy még az újdonság diadalmaskodik a tapasztalat felett vagyis technikai gondok adódtak a filmvetítés kapcsán. Miután elhárítottuk a nehézségeket a helyhez illő dokumentumfilmeket vetítettük...

... a Lili és a Call shop című filmeket.

Lili ugyanis egy Miskolcon élő második generációs migráns lány, kínai apával és magyar anyával.

LILI 1.Still013.jpg

"A film főszereplője a kelet Magyarországon élő 20 éves egzotikus szépségű Lili, aki tipikus mai fiatal: saját online csatornája és identitása van, világképe a közösségi oldalakon keresztül is jól követhető. [...] A második generációs, kínai származású Lili édesanyjával és két testvérével él Miskolcon. Édesapja kínai, nagyon ritkán találkoznak ezért kapcsolatuk szinte teljesen a virtuális térbe helyeződött át. Bár kommunikációjuk a nyelvi akadályok miatt olykor nehézkes, az online környezet egész más dimenziókat nyit meg számukra. Kettőjük kapcsolata fontos univerzális üzenetet hordoz: mi az, ami a fizikai síkon túl összeköt egy különböző kulturális közegbe szakadt családot és hogyan tartható fenn ez a kontinenseken átívelő törékeny kapcsolat?..."

 

A turné állomásai megszervezésének több pillére van. Egy-egy helyszín szervezését a Palantír Film Alapítvány kezdeményezi. Az alapítvány 2014 januárjában Oktass filmmel! nevű workshopot szervezett középiskolai tanároknak. A workshop célja volt, hogy az ország minden részéből érkező pedagógusok megismerjék a filmgyűjteményt, annak újonnan megjelenő online felületeit és ismereteket szerezzenek: a dokumentumfilmek használatáról, azok feldolgozásáról, vetítések, filmklubok hatékony szervezési módjáról. A workshopot követően azokhoz a pedagógusokhoz látogatunk most el, akik nálunk jártak, azonban most ők lesznek a házigazdák. Tehát a Palantír Film Alapítvány "házhoz megy", viszi a technikát, a filmeket, a "mondanivalót", a pedagógus pedig - helyismerettel - szervezi meg a helyszínt és ő hívja meg a résztvevő tanárokat.

Először tapasztaltuk, hogy rendkívül sok energiát igényel az, hogy a pedagógusokat mozgósítsuk. Nagyon sok feladatuk van, rendkívül leterheltek és nehezen kaphatóak arra, hogy bármi pluszt vállaljanak. De! Sokan nagyon nyitottak és kíváncsiak (szerencsére), ezért a találkozó végére már egészen más színben látják a filmmel oktatás lehetőségét. Miután megismerkednek a gyűjteménnyel, lelkesen érdeklődnek, aminek mi nagyon örülünk.

Zemlényi Attila, az iskola igazgatója és minket segítő pedagógus így írt nekünk az esemény után:

„Az Idegenek a kertemben- est után, a kollégáimmal arról beszélgettünk, hogy felénk még a vadidegen kifejezést is általában pejoratívabban használják mint máshol. Illetve a kisfilmek kapcsán arra terelődött a szó, milyenek a magyar migránsok, vagy egyáltalán milyen a külföldön dolgozó magyarok megítélése Európában. A közelmúltban láttam egy klipet a fészen, ahol egy magyar színésznő Hollandiában a saját romkocsmája előtt énekel arról, milyennek is tartanak bennünket. Egyszóval a kisfilmek roppant inspiratívak voltak.”

Köszönjük Miskolc!

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás film hálózat filmgyűjtemény Miskolc Idegenek a kertemben

2014.06.20.
15:52

Írta: Oktass filmmel!

A turné első állomása: Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely első állomásként került a filmturnéba. Nagy izgalommal készültünk, filmekkel és technikai felszereléssel. Nagyon lelkesen fogadtak minket. Az iskolával már korábban is kapcsolatba kerültünk, a Ciutat Vella Sport Klub című dokumentumfilm kapcsán, amit a diákokkal egy nemzetközi projekt keretében feldolgoztak korábban. Már találkoztak a gyűjteménnyel és használták is azt.

A minket segítő pedagógus így írt az alkalomról:

"2014 áprilisában a Palantír Film Alapítvány - Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjtemény koordinátora és munkatársai tartottak rövid filmvetítéssel egybekötött tájékoztató délutánt iskolánk pedagógusainak az Oktass filmmel! című program keretében.Tekintettel arra, hogy a média és a film egyre nagyobb szerepet kap az iskolai oktatás eszköztárában, több kollégánk is érdeklődve várta az előadást. A megtekintett film (Én és az orrom) témája, valamint az előadók közvetlensége és tájékozottsága igazán érdekes, figyelemfelkeltő délutánt teremtettek, amiből a kollégák sokat profitáltak a felhasználható anyagok tekintetében. Köszönjük a lehetőséget!”

A helyi tévében megjelent felvételt megnézhetitek itt: http://www.zemplentv.hu/idegenek-a-kertemben/

Mi is nagyon köszönjük!

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás film hálózat filmgyűjtemény Sátoraljaújhely Idegenek a kertemben

2014.04.18.
14:32

Írta: Oktass filmmel!

Oktass filmmel! workshop pedagógusoknak

2014. januárjában került megrendezésre az Oktass filmmel! workshop középiskolai pedagógusok részvételével a DocuArt-ban, Budapesten.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás film hálózat filmgyűjtemény Idegenek a kertemben Palantír

2014.04.02.
16:49

Írta: Oktass filmmel!

Filmmel oktatni jó!

Az Oktass filmmel! célja, hogy egy országos lefedettségű tanári hálózat jöjjön létre, melynek tagjai pedagógusok, az ország minden részéből. Célunk, hogy megismerjék az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjteményt (www.idegenekakertemben.hu), annak újonnan megjelenő online felületeit (http://docuart.hu/dokumentum-film-gyujtemeny/index.php) és ismereteket szerezzenek: a dokumentumfilmek használatáról, azok feldolgozásáról, vetítések, filmklubok hatékony szervezési módjáról.

Célunk egy olyan országos lefedettségű tanári hálózat létrehozása, amely interkulturális oktatási anyagok, módszerek és tapasztalatok cseréjét és hatékony terjesztését teszi lehetővé a jövőben. A hálózat tagjainak közreműködésével megszervezett országos Idegenek a kertemben Filmturné egy hosszú távú szakmai együttműködést alapoz meg. A turné 15 vidéki állomása során alkalom nyílik megismerni az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjteményt, találkozni a szereplőkkel és a vetítést követő beszélgetéseken megvitatni a migráció témáját érintő kérdéseket, valamint a másság, a tolerancia kérdéseit és a filmek kapcsán felmerülő egyéb témákat.

...mert filmmel oktatni jó!

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás film hálózat filmgyűjtemény Idegenek a kertemben Palantír

süti beállítások módosítása