2014.06.30.
17:40

Írta: Oktass filmmel!

Második állomás: Miskolc

A turné célja, hogy bejárjuk Magyarország vidéki városait, egészen pontosan 15 várost, hogy népszerűsítsük az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjteményt. Elvisszük a filmeket, vetítünk és a vetítések alkalmával beszélgetünk a pedagógusokkal, tapasztalatot cserélünk, meghallgatjuk ötleteiket és megmutatjuk, miért érdemes filmmel oktatni. A turné állomásaira minden alkalommal elkísér minket egy migráns fiatal, aki megosztja a pedagógusokkal magyarországi élményeit, kulturális felfedezéseit, történetét, saját élményeit a migrációval kapcsolatban. Ez nem történt máshogy a második alkalommal sem...

A turné második állomása: Miskolc.

A Miskolci Magister Gimnáziumban már izgatottan vártak minket. Második állomás révén természetes, hogy még az újdonság diadalmaskodik a tapasztalat felett vagyis technikai gondok adódtak a filmvetítés kapcsán. Miután elhárítottuk a nehézségeket a helyhez illő dokumentumfilmeket vetítettük...

... a Lili és a Call shop című filmeket.

Lili ugyanis egy Miskolcon élő második generációs migráns lány, kínai apával és magyar anyával.

LILI 1.Still013.jpg

"A film főszereplője a kelet Magyarországon élő 20 éves egzotikus szépségű Lili, aki tipikus mai fiatal: saját online csatornája és identitása van, világképe a közösségi oldalakon keresztül is jól követhető. [...] A második generációs, kínai származású Lili édesanyjával és két testvérével él Miskolcon. Édesapja kínai, nagyon ritkán találkoznak ezért kapcsolatuk szinte teljesen a virtuális térbe helyeződött át. Bár kommunikációjuk a nyelvi akadályok miatt olykor nehézkes, az online környezet egész más dimenziókat nyit meg számukra. Kettőjük kapcsolata fontos univerzális üzenetet hordoz: mi az, ami a fizikai síkon túl összeköt egy különböző kulturális közegbe szakadt családot és hogyan tartható fenn ez a kontinenseken átívelő törékeny kapcsolat?..."

 

A turné állomásai megszervezésének több pillére van. Egy-egy helyszín szervezését a Palantír Film Alapítvány kezdeményezi. Az alapítvány 2014 januárjában Oktass filmmel! nevű workshopot szervezett középiskolai tanároknak. A workshop célja volt, hogy az ország minden részéből érkező pedagógusok megismerjék a filmgyűjteményt, annak újonnan megjelenő online felületeit és ismereteket szerezzenek: a dokumentumfilmek használatáról, azok feldolgozásáról, vetítések, filmklubok hatékony szervezési módjáról. A workshopot követően azokhoz a pedagógusokhoz látogatunk most el, akik nálunk jártak, azonban most ők lesznek a házigazdák. Tehát a Palantír Film Alapítvány "házhoz megy", viszi a technikát, a filmeket, a "mondanivalót", a pedagógus pedig - helyismerettel - szervezi meg a helyszínt és ő hívja meg a résztvevő tanárokat.

Először tapasztaltuk, hogy rendkívül sok energiát igényel az, hogy a pedagógusokat mozgósítsuk. Nagyon sok feladatuk van, rendkívül leterheltek és nehezen kaphatóak arra, hogy bármi pluszt vállaljanak. De! Sokan nagyon nyitottak és kíváncsiak (szerencsére), ezért a találkozó végére már egészen más színben látják a filmmel oktatás lehetőségét. Miután megismerkednek a gyűjteménnyel, lelkesen érdeklődnek, aminek mi nagyon örülünk.

Zemlényi Attila, az iskola igazgatója és minket segítő pedagógus így írt nekünk az esemény után:

„Az Idegenek a kertemben- est után, a kollégáimmal arról beszélgettünk, hogy felénk még a vadidegen kifejezést is általában pejoratívabban használják mint máshol. Illetve a kisfilmek kapcsán arra terelődött a szó, milyenek a magyar migránsok, vagy egyáltalán milyen a külföldön dolgozó magyarok megítélése Európában. A közelmúltban láttam egy klipet a fészen, ahol egy magyar színésznő Hollandiában a saját romkocsmája előtt énekel arról, milyennek is tartanak bennünket. Egyszóval a kisfilmek roppant inspiratívak voltak.”

Köszönjük Miskolc!

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás film hálózat filmgyűjtemény Miskolc Idegenek a kertemben

A bejegyzés trackback címe:

https://oktassfilmmel.blog.hu/api/trackback/id/tr476458185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása